ΜΕΝΟΥ ΔΙΚΟ ΜΟΥ

Σελίδες

Ορθορεξία

Ορθορεξία


Μετά τη νευρική ανορεξία, η μανία με την υγιεινή διατροφή τείνει να εξελιχθεί σε νέο ψυχιοδιατροφικό σύνδρομο. Εκεί που κάποιος ξεκινά μια αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες με στόχο μια πιο υγιεινή ζωή, οι ορθορεξικοί μπορεί να αρχίσουν με παρόμοιο κίνητρο, με τη διαφορά όμως ότι μετά δεν μπορούν να σταματήσουν.
Με τον καιρό, οι κανόνες γίνονται όλο και πιο αυστηροί και άκαμπτοι στην βάση του «ή όλα, ή τίποτα». Σύντομα η έλλειψη ευελιξίας σχετικά με το φαγητό αρχίζει να επηρεάζει την κοινωνική ζωή τους, τις σχέσεις τους, ακόμη και την απλή καθημερινότητα τους, καθώς όλο τους το ενδιαφέρον εστιάζεται αποκλειστικά στην «υγιεινή διατροφή».
Με στόχο να τρώει πιο υγιεινά, ο όρθορεξικός αρχίζει σταδιακά να βγάζει από τη διατροφή του τροφές που θεωρεί πως δεν είναι «αγνές», ξεκινώντας, για παράδειγμα, από τις τροφές με ζάχαρη, υδατάνθρακες, αλάτι, γλουτένη και συνεχίζοντας με τα γαλακτοκομικά κ.ο.κ.
Έτσι, οι διατροφικές του επιλογές καταλήγουν να είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Ο ορθορεξικός πιστεύει πως πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, δηλαδή μπορεί να τρώει ακόμη πιο υγιεινά.
Αφιερώνει πολύ χρόνο σχεδιάζοντας το διατροφικό του πλάνο και επαινώντας τον εαυτό του για τις διατροφικές του επιλογές.

Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση του ορθορεξικού καθορίζεται με βάση την ικανότητα του να διατηρήσει τους διατροφικούς κανόνες που έχει θέσει. Νιώθει συχνά θυμό ή ενοχές εάν φάει κάτι που δεν είναι στην λίστα των «επιτρεπόμενων τροφών».
Παράλληρα, ο ορθορεξικός μπορεί να αναπτύξει ένα αίσθημα υπεροχής απέναντι στους άλλους και να κρίνει αυστηρά όσους συνεχίζουν να κάνουν κακές διατροφικές επιλογές.
Η γραμμή που χωρίζει τη «φυσιολογική» προσπάθεια για υγιεινή διατροφή από την ορθορεξία είναι πολύ λεπτή και εντοπίζεται στη δυσφορία και τον αρνητικό αντίκτυπο των διατροφικών συνηθειών στην καθημερινότητα του ατόμου.

ΤΕΣΤ

Έχετε τάσεις για Ορθορεξία;
(Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις με ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ)
  1. Σκέφτεστε τη διατροφή σας περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα;
  2. Προγραμματίζετε τα γεύματα σας αρκετές ημέρες πριν;
  3. Η διατροφική αξία του γεύματος είναι για εσάς πιο σημαντική από την απόλαυση που προσφέρει;
  4. Η ποιότητα της ζωής σας μειώνεται όσο η ποιότητα της διατροφής σας ανεβαίνει;
  5. Έχετε γίνει πιο αυστηρό με τον εαυτό σας τον τελευταίο καιρό;
  6. Η αυτοπεποίθηση σας ανεβαίνει όταν τρώτε  υγιεινά;
  7. Σταματήστε να καταναλώνεται τροφές που απολαμβάνεται προκειμένου να τρώτε τις «σωστές» τροφές
  8. Οι διατροφικές σας συνήθειες σας εμποδίζουν να τρώτε εκτός σπιτιού, με αποτέλεσμα να απομακρύνεστε από συγγενείς και φίλους;
  9. Νιώθετε ήρεμοι και πως έχετε τον έλεγχο όταν τρώτε υγιεινά;

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου