ΜΕΝΟΥ ΔΙΚΟ ΜΟΥ

Σελίδες

Βιταμίνη B2

Βιταμίνη B2 (ριβοφλαβίνη)



Το σώμα χρειάζεται τη βιταμίνη B2 για να είναι σε θέση να μετατρέψει την πρωτεΐνη, το λίπος και τους υδατάνθρακες των τροφίμων σε γλυκόζη , έτσι ώστε τα κύτταρα να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για την ενέργεια.
Η βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή αντισωμάτων στον οργανισμό, την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την διατήρηση σε καλή κατάσταση των ματιών και του δέρματος.
Η βιταμίνη Β2 συνεισφέρει στην αναγέννηση της γλουταθειόνης  η οποία είναι ένας από τους κυριότερους αντιοξειδωτικούς παράγοντες.
Για παράδειγμα, συμμετέχει στην οξείδωση της γλυκόζης, συγκεκριμένων αμινοξέων και λιπαρών οξέων, στη μετατροπή της πυριδοξίνης (Β6) στο ενεργό της συνένζυμο, στη μετατροπή της τρυπτοφάνης σε νιασίνη, καθώς και σε αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα κατά τα διάφορα στάδια του κύκλου του Krebs.
Η ριβοφλαβίνη παίζει το ρόλο αντιοξειδωτικού αλλά, προφανώς, και στη διατήρηση της ακεραιότητας των ερυθροκυττάρων.
 Η βιταμίνη Β2 είναι σημαντική στη συντήρηση πολλών ιστών του σώματος, είναι αναγκαία για την διατήρηση της καλής κατάστασης των οφθαλμών καθώς σε έλλειψή της παρατηρείται κνησμός και κάψιμο στα μάτια, ευαισθησία στο φως και πονοκέφαλος.
Μελέτες δείχνουν ότι έχει ευεργετική επίδραση στον καταρράκτη.

Που βρίσκεται:

Η βιταμίνη Β2 ευρίσκεται σε πολλές φυτικές και ζωικές τροφές όπως τα γαλακτοκομικά  προϊόντα τα αυγά, τα πουλερικά , το κρέας, τα ψάρια, τα σπαράγγια η μαγιά, τα πράσινα και πλατύφυλλα λαχανικά.

Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη:

Η περιεκτικότητα σε ριβοφλαβίνη των τροφίμων ή των συμπληρωμάτων εκφράζεται σε χιλιοστόγραμμα (mg). Οι ενήλικοι χρειάζονται μεταξύ 1.3 και 2 mg της ριβοφλαβίνης ανά ημέρα.

Αποθήκευση:

Αν και η ριβοφλαβίνη αποθηκεύεται σε μικρές ποσότητες στο συκώτι και τα νεφρά, τα αποθέματα στο σώμα μειώνται εύκολα.

Απώλεια – καταστροφή:

Η ριβοφλαβίνη είναι αξιοσημείωτα σταθερή κατά τη διάρκεια επεξεργασίας η οποία περιλαμβάνει  θέρμανση, όπως στην κονσερβοποίηση, αφυδάτωση, εξάτµιση και παστερίωση.
Ο βρασµός οδηγεί σε διασπορά της βιταμίνης στο νερό, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί σε σούπες και σάλτσες. Αξιόλογες απώλειες υπάρχουν εάν το φαγητό εκτεθεί στο φως. Έκθεση του γάλακτος σε γυάλινα µμπουκάλια έχει ως αποτέλεσα απώλεια ριβοφλαβίνης.
Η ζωικής προέλευσης ροβοφλαβίνη απορροφάται καλύτερα και επομένως είναι περισσότερο διαθέσιμη από εκείνη που προέρχεται από φυτικές πηγές.

Απέκκριση:

Η Β2 απεκκρίνεται κυρίως από τα ούρα (κυρίως µε τη μορφή των μεταβολιτών της, ενώ το υπόλοιπο ποσό απεκκρίνεται αναλλοίωτο). Επίσης, μπορεί να διαπερνά τον πλακούντα και να απεκκρίνεται και µέσω του μητρικού γάλακτος.

Συμπτώματα έλλειψης:

Μεμονωμένη έλλειψη ριβοφλαβίνης, ανεξάρτητα από ελλείψεις άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β, είναι σπάνια. Τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στόμα και το λαιμό, κνησμό και ερεθισμό των ματιών καθώς και προβλήματα στη συμπεριφορά του ατόμου.
Προχωρημένη έλλειψη μπορεί να οδηγήσει σε χείλωση, σε γωνιώδη στοματίτιδα, γλωσσίτιδα, αγγείωση του κερατοειδούς, σµηγµατοροική δερματίτιδα (στο πρόσωπο, στον κορμό και στα άκρα), νορμοχρωμική νορμοκυτταρική αναιµία, λευκοπενία και θροµβοκυττοπενία.
Έλλειψη βιταμίνης Β2 μπορεί να παρουσιαστεί σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας.

Συμπτώματα υπερβολικής λήψης:

Δεν υπάρχουν συμπτώματα δηλητηρίασης από βιταμίνη Β2. Το μόνο που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι μεγάλες δόσεις είναι μια αίσθηση καψίματος και κνησμού στο δέρμα.

Θεραπευτικές χρήσεις:

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να συνιστούν τη χρήση της ριβοφλαβίνης, άνω των φυσιολογικών δόσεων, εκτός από την περίπτωση που έχει παρουσιαστεί έλλειψή της. Υπάρχουν κάποιες μαρτυρίες, ότι υψηλότερες δόσεις μπορεί να είναι χρήσιμες στην ημικρανία και στην γαλακτική οξέωση που προκαλείται από την αντιρετροϊκή θεραπεία.
Η ριβοφλαβίνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής, των στοματικών ελκών και των μυϊκών κραμπών. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πειστικές μαρτυρίες, που να υποστηρίζουν τη χρήση της κατά του καρκίνου. Συμπληρώματα ίσως να χρειάζονται σε περιπτώσεις αυστηρά χορτοφάγων (που δεν καταναλώνουν γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα).


Βιταμίνη Β2 ἢ Ριβοφλαβίνη.
Σ.Η.Δ.
Ἐνήλικοι
1,3 -2 mg
Παιδιὰ
0,5-2,5 mg
Τροφὲς
mg/100 gr.
Συκώτι
4,17
Βασιλικὸς πολτὸς
1,9
Σουσάμι
1,61
Μαγιὰ μπύρας
1,2
Κριθάρι
0,7
Τυριὰ, Γάλα
0,46
Μανιτάρια
0,33
Κρέας βοδινὸ
0,31
2 κρόκοι αὐγοῦ
0,3
Ἡλιόσποροι
0,28
Κρέας ἀρνίσιο
0,27
Ἀμύγδαλα
0,26
Κάρδαμο
0,26
Μαϊντανὸς
0,25
Φακὲς
0,22
Σιτάρι πλῆρες
0,2
Σαρδέλες
0,2
28 γραμ. Μελάσσας
0,19
Δαμάσκηνα ξερὰ
0,18
Κρέας ἀρνίσιο
0,18
Σπαράγγια
0,16
Κοτόπουλο
0,14
Σπανάκι
0,14
Σόγια
0,13
Ρεβύθια
0,15
Χαρούπια
0,15
Ἀβοκάντο
0,14
Καλαμπόκι
0,1
Σίκαλη
0,07
Φασόλια
0,07



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου