ΜΕΝΟΥ ΔΙΚΟ ΜΟΥ

Σελίδες

Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;


Πολλοί από εσάς θα έχετε ακούσει για τις αρνητικές θερμίδες των τροφών όμως γνωρίζεται τι ακριβώς είναι αυτές οι θερμίδες;
Ας ξεκινήσουμε από το πιο σημαντικό : δεν υπάρχουν τρόφιμα χωρίς θερμίδες!

Φυσικά δεν υπάρχουν τρόφιμα που να έχουν κυριολεκτικά αρνητικές θερμίδες, αλλά κάποιοι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εφόσον ορισμένες τροφές περνούν πιο δύσκολα από την πεπτική διαδικασία, αναγκάζουν το σώμα μας να «κάψει» περισσότερες θερμίδες (ενέργεια) προκειμένου να τις επεξεργαστεί, αφήνοντας έτσι αρνητικό αποτέλεσμα στις θερμίδες που λάβαμε από τις συγκεκριμένες τροφές.
Θεωρητικά, μάλιστα, όσο περισσότερες τροφές με αρνητικές θερμίδες καταναλώνει κάποιος, τόσο λιγότερες θερμίδες καταναλώνει τελικά, έχοντας μια έξτρα βοήθεια στο να χάσει βάρος.

Με πιο απλά λόγια, αν λίγο καρότο αποδίδει 10 θερμίδες, αλλά χρειάζεται ενέργεια που ισοδυναμεί με 12 θερμίδες για να το χωνέψουμε, τότε η τροφή αυτή έχει 2 αρνητικές θερμίδες. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι οι θερμίδες των καρότων είναι… -2, αλλά ότι το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας του να φάμε λίγο καρότο καταλήγει στο να χάσουμε 2 θερμίδες.

Η θεωρία των αρνητικών θερμίδων δεν αναφέρεται σε κάποια μαγική μέθοδο κι ακόμη κι αν η πέψη των τροφών αυτών απαιτεί περισσότερες θερμίδες απ’ όσες καταναλώσατε όταν τις φάγατε, οι θερμίδες που τελικά χάνετε δεν είναι παρά μόνο λίγες – και στην πραγματικότητα, όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να χάσουμε εκατοντάδες θερμίδες για να χάσουμε μόλις μισό κιλό λίπος, οπότε μερικές θερμίδες δεν πρόκειται να κάνουν τη διαφορά.

Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχει και μια άλλη οπτική σε αυτό το θέμα: κάποιος που αποφασίζει να ακολουθήσει μια διατροφή στην οποία κυριαρχούν οι τροφές με αρνητικές θερμίδες, σημαίνει ότι αυτές παίρνουν τη θέση άλλων τροφών, περισσότερο παχυντικών και λιγότερο υγιεινών. Αντί, δηλαδή, να επιλέξει τα πατατάκια σαν σνακ, μπορεί κάποιος να φάει λίγο σέλινο κι έτσι ταυτόχρονα αποφεύγει τα πατατάκια (και τις θερμίδες τους), προτιμώντας κάτι πιο υγιεινό, με λιγότερες θερμίδες και μάλιστα αρνητικές.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τις τροφές αρνητικών θερμίδων. 
Ανάμεσα στα λαχανικά με αρνητικές θερμίδες βρίσκονται: τα σπαράγγια, το παντζάρι, το μπρόκολο, το λάχανο, το καρότο, το κουνουπίδι, το σέλινο, η καυτερή πιπεριά, το αγγούρι, το σκόρδο, τα φασολάκια, το μαρούλι, το κρεμμύδι, τα ραπανάκια, το σπανάκι, τα κολοκυθάκια κ.ά.

Ανάμεσα στα φρούτα με τις αρνητικές θερμίδες βρίσκονται: το μήλο, το πεπόνι, το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι, το μάνγκο, το πορτοκάλι, η παπάγια, το ροδάκινο, ο ανανάς, η φράουλα, η ντομάτα, τα μύρτιλλα, το καρπούζι κ.ά.

Η θεωρεία των αρνητικών θερμίδων δεν έχει αποδειχτεί ακόμα αλλά πολλοί ερευνητές εξετάζουν εκτενώς αυτό το θέμα και σύντομα θα έχουμε εξακριβωμένες απαντήσεις!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου