ΜΕΝΟΥ ΔΙΚΟ ΜΟΥ

Σελίδες

Λιστεριώση-Ένας στους δύο Έλληνες αγνοεί τον κίνδυνο


Τι είναι η Λιστεριώση;


Η Λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη (ζωονόσος), η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes (Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος).
Προσβάλλει με ιδιαίτερη προτίμηση τις εγκύ­ους γυναίκες, τα νεογνά, τους ανοσοκατεσταλμένους (αλκοολικοί, διαβητικοί, πάσχοντες από λευχαιμία, καρδιαγ­γειακές παθήσεις, ηπατίτιδα, καρκινώματα) και άτο­μα προχωρημένης ηλικίας, προκαλώντας βαριάς μορφής νόσο, την κλινική λιστερίωση(μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, βακτηριαιμία), με θνητότητα που φτάνει το 30%.


Που βρίσκεται το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes;


Το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes είναι διαδεδομένο στη φύση και αποικίζει το χώμα, τα φυτά και το έντερο των θηλαστικών από όπου είναι δυνατόν να μεταδοθεί σε τροφές προς κατανάλωση. Η νόσος εμφανίζεται συνήθως σποραδικά. Έχουν περιγραφεί μικροεπιδημίες που προήλθαν από μολυσμένες τροφές, όπως γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα (μαλακά τυριά), προϊόντα κρέατος και νωπά λαχανικά.





Συμπτώματα  της Λιστεριώσης

Ένα άτομο με Λιστερίωση εμφανίζει πυρετό,μυαλγίες και μερικές φορές συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα:όπως ναυτία ή διάρροια.
Αν η λοίμωξη επεκταθεί στο νευρικό σύστημα, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα: όπως κεφαλαλγία, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, έλλειψη ισορροπίας ή σπασμοί.
Οι έγκυες γυναίκες εμφανίζουν συνήθως μόνο ήπια συμπτώματα γρίπης, με προεξάρχον τον πυρετό και στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησης η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Ανάλογα με την ηλικία της κύησης η μόλυνση είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιγένεια (γέννηση νεκρού νεογνού), σε πρόωρο τοκετό ή σε σοβαρή λοίμωξη του νεογέννητου.


Πόσο συχνή είναι η Λιστεριώση;

Η Λιστερίωση είναι σπάνιο νόσημα στους ανθρώπους. Στις Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι 2.500 άτομα εμφανίζουν κλινική νόσο κάθε χρόνο, εκ των οποίων τα 500 πεθαίνουν. Στην Ευρώπη η συχνότητα νόσησης από Λιστερίωση ποικίλει από 0,2-1,5 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ στην Ελλάδα ανέρχεται σε 0,3 κρούσματα ανά 1.000.000 πληθυσμού. Στην Ελλάδα, το έτος 2006, δηλώθηκαν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 7 κρούσματα.
Ένας στους δύο Έλληνες αγνοεί τον κίνδυνο της λιστερίωσης.

Η λιστέρια έχει συγκεντρώσει τελευταία το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας αλλά και του καταναλωτικού κοινού επειδή η συχνότητα εμφάνισης της λιστερίωσης παρουσιάζει αύξηση ανά τον κόσμο, ει­δικά στην Ευρώπη
Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν αρκετά κρού­σματα λιστεριώσεως, που οφείλονταν σε κατανάλω­ση μολυσμένων, με το παθογόνο, συσκευασμένων τροφίμων με μακρά ημερομηνία λήξης και γαλακτοκομικών.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί συνολικά 18 κρούσματα σε Εσθονία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία και Σουηδία - το πιο πρόσφατο εντοπίστηκε στα τέλη Φερβουαρίου. Στη Δανία, δύο ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της λοίμωξης από το βακτηρίδιο listeria.
Οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν μικροβιολογική σύνδεση όλων των κρουσμάτων, τα οποία σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις σχετίζονται με την κατανάλωση καπνιστής πέστροφας και σολομού, προέλευσης Εσθονίας.
Οι ευρωπαϊκές αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη έχει δείξει ότι περίπου οι μισές επιδημίες λιστερίωσης παραμένουν «ανεξιχνίαστες»
Όπως έδειξε η έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας ελήφθησαν 888 δείγματα από διάφορα σημεία πώλησης, τα τρία αλλαντικά που κυρίως αγοράζονται και καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι, κατά σειράν δημοφιλίας, η καπνιστή γαλοπούλα, η βραστή γαλοπούλα και η πάριζα. Οι περισσότεροι καταναλωτές φροντίζουν να μην αφήνουν για περισσότερο από μισή ώρα τα αλλαντικά τους εκτός ψυγείου και δεν τα διατηρούν πάνω από μία εβδομάδα.
Ταυτόχρονα, όμως, οι περισσότεροι δεν έχουν ένδειξη θερμοκρασίας στο ψυγείο τους, με αποτέλεσμα στη συντήρηση να επικρατούν θερμοκρασίες που αγαπά η λιστέρια.
Ο ΕΦΕΤ συστήνει στους καταναλωτές να ρυθμίζουν το ψυγείο τους σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 5 βαθμών Κελσίου και να την ελέγχουν τακτικά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα μη συσκευασμένα αλλαντικά δεν μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για περισσότερο από δύο εβδομάδες. Επίσης, επιβάλλεται το καλό πλύσιμο των χεριών, των σκευών και των πάγκων που έρχονται σε επαφή με τα αλλαντικά, τα οποία καλό είναι να φυλάσσονται σε ξεχωριστά δοχεία, μακριά από άλλα προϊόντα, όπως τυριά. Απαιτείται, τέλος, αυστηρή τήρηση των ημερομηνιών κατανάλωσης που αναγράφονται στη συσκευασία.
Σκοτώνεται όταν μαγειρεύουμε το φαγητό σε θερμοκρασία άνω των 65 βαθμών Κελσίου, αντίθετα όμως με άλλα μικρόβια, αγαπά το αλάτι, άρα μπορεί να βρεθεί σε προϊόντα που συντηρούνται με αλάτι και επιζεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, μεταξύ 2-4 βαθμών Κελσίου.
 
Τρόφιμα υψηλού κινδύνου για μόλυνση από Λιστέρια είναι τα παρακάτω:

  • ωμά θαλασσινά, όπως καπνιστό ψάρι, καπνιστά μύδια/στρείδια
  • έτοιμες ανάμεικτες σαλάτες με νωπά λαχανικά
  • προμαγειρεμένα προϊόντα κρέατος, τα οποία μπορεί να καταναλωθούν χωρίς επιπλέον μαγείρεμα ή ζέσταμα, όπως πατέ, μαγειρεμένα κομμάτια κρέατος ή κοτόπουλου, αλλαντικά
  • προπαρασκευασμένα γεύματα που ζεσταίνονται χωρίς να βράσουν
  • μη παστεριωμένο γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα προερχόμενα από μη παστεριωμένο γάλα
  • μαλακά παγωτά που δεν είναι συσκευασμένα
  • μαλακά τυριά, όπως μπρι, καμαμπέρ, ρικόττα
  • σάλτσες για σαλάτες και dips, τα οποία ενδεχομένως έχουν έρθει σε επαφή με ωμά λαχανικά


Γενικές συστάσεις για να μειωθεί ο κίνδυνος νόσησης από Λιστέρια: 

  • επιμελές μαγείρεμα των ωμών τροφών ζωικής προέλευσης (βοδινό, χοιρινό, πουλερικά) 
  • επιμελές πλύσιμο των ωμών λαχανικών και φρούτων πριν από την κατανάλωση
  • διατήρηση των μη μαγειρεμένων φαγητών σε ξεχωριστό μέρος από τα μαγειρεμένα φαγητά, τα λαχανικά και τα έτοιμα προς βρώση τρόφιμα 
  • αποφυγή κατανάλωσης μη παστεριωμένου γάλατος και γαλακτοκομικών προϊόντων προερχόμενων από μη παστεριωμένο γάλα 
  • καλό πλύσιμο των χεριών, με ζεστό νερό και σαπούνι, των μαχαιροπίρουνων και των πάγκων κοπής και χειρισμού τροφίμων μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων 
  • κατανάλωση ευπαθών τροφίμων και έτοιμων φαγητών σε σύντομο χρονικό διάστημα 
  • έλεγχος των ημερομηνιών λήξης όλων των τροφίμων 
  • διατήρηση των ζεστών φαγητών σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60oC και των κρύων φαγητών σε θερμοκρασία μικρότερη των 5oC
  • Χρήση συσκευών Βιοσυντονισμού DeVita   . Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας μετά την χρήση των συσκευών DeVita. Αποτελέσματα
    DeVita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου