ΜΕΝΟΥ ΔΙΚΟ ΜΟΥ

Σελίδες

7 εντυπωσιακοί τρόποι που η βιταμίνη C ωφελεί το σώμα σας


Η βιταμίνη C είναι μια βασική βιταμίνη, που το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει. Ωστόσο, έχει πολλούς ρόλους και έχει συνδεθεί με εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία.
Είναι υδατοδιαλυτό και βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως πορτοκάλια, φράουλες, φρούτα ακτινίδιο, πιπεριές, μπρόκολο, λάχανο και σπανάκι.
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C είναι 75 mg για τις γυναίκες και 90 mg για τους άνδρες.
Συνήθως συνιστάται να πάρετε τη λήψη βιταμίνης C από τα τρόφιμα, όμως πολλοί άνθρωποι στρέφονται και σε συμπληρώματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Εδώ είναι 7 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη από τη λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης C.

1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών
Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να ενισχύσει την φυσική άμυνα του σώματός σας.
Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό το κάνουν προστατεύοντας τα κύτταρα από επιβλαβή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.
Όταν οι ελεύθερες ρίζες συσσωρεύονται, μπορούν να προωθήσουν μια κατάσταση γνωστή ως οξειδωτικό στρες , η οποία έχει συνδεθεί με πολλές χρόνιες παθήσεις.
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερης βιταμίνης C μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών του αίματός σας έως και κατά 30%. Αυτό βοηθά τη φυσική άμυνα του σώματος να καταπολεμά τη φλεγμονή.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών του αίματος σας. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις.

2. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης
Περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών ενηλίκων έχει υψηλή αρτηριακή πίεση.Η υψηλή αρτηριακή πίεση σας θέτει σε κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης τόσο σε εκείνους με και χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση.
Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C βοήθησε να χαλαρώσουν τα αιμοφόρα αγγεία που φέρουν αίμα από την καρδιά, γεγονός που συνέβαλε στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.
Επιπλέον, μια ανάλυση 29 ανθρώπινων μελετών διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση (την ανώτερη τιμή) κατά 3,8 mmHg και τη διαστολική αρτηριακή πίεση (χαμηλότερη τιμή) κατά 1,5 mmHg, κατά μέσο όρο, σε υγιείς ενήλικες.
Σε ενήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση, τα συμπληρώματα βιταμίνης C μείωσαν την συστολική αρτηριακή πίεση κατά 4,9 mmHg και τη διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 1,7 mmHg κατά μέσο όρο.
Ενώ αυτά τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, δεν είναι σαφές εάν οι επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση είναι μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν θα πρέπει να βασίζονται μόνο στη βιταμίνη C για θεραπεία.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Τα συμπληρώματα βιταμίνης C έχουν βρεθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση τόσο σε υγιείς ενήλικες όσο και σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

3. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Καρδιακή ασθένεια είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Πολλοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, όπως:
υψηλή αρτηριακή πίεση,
υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων ή LDL (κακής) χοληστερόλης και
χαμηλά επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης.
Η βιταμίνη C μπορεί να συμβάλει στη μείωση αυτών των παραγόντων κινδύνου, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Για παράδειγμα, μια ανάλυση 9 μελετών με συνδυασμό 293.172 συμμετεχόντων διαπίστωσε ότι μετά από 10 χρόνια, άτομα που πήραν τουλάχιστον 700 mg βιταμίνης C ημερησίως είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων από όσους δεν έλαβαν συμπλήρωμα βιταμίνης C.
Είναι ενδιαφέρον ότι μια άλλη ανάλυση 15 μελετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση βιταμίνης C από τρόφιμα - όχι συμπληρώματα - συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι εάν οι άνθρωποι που κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C ακολούθησαν επίσης έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής από τους ανθρώπους που έλαβαν συμπλήρωμα. Έτσι, παραμένει ασαφές εάν οι διαφορές οφείλονταν στη βιταμίνη C ή σε άλλες πτυχές της διατροφής τους.
Μια άλλη ανάλυση 13 μελετών εξέτασε τα αποτελέσματα της λήψης τουλάχιστον 500 mg βιταμίνης C καθημερινά σε παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η χοληστερόλη στο αίμα και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
Η ανάλυση διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C μείωσε σημαντικά την LDL (κακή) χοληστερόλη κατά περίπου 7,9 mg / dL και τριγλυκερίδια αίματος κατά 20,1 mg / dL.
Εν ολίγοις, φαίνεται ότι η λήψη ή η κατανάλωση τουλάχιστον 500 mg βιταμίνης C καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, αν καταναλώνετε ήδη μια πλούσια σε βιταμίνη C διατροφή, τότε τα συμπληρώματα μπορεί να μην παρέχουν πρόσθετα οφέλη για την υγεία της καρδιάς.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Τα συμπληρώματα βιταμίνης C έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων LDL (κακής) χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
καρδιακής νόσου, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων LDL (κακής) χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.


4. Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα και να βοηθήσει στην πρόληψη των προσβολών των ουροφόρων οδών
Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που επηρεάζει περίπου το 4% των Αμερικανών ενηλίκων.
Είναι απίστευτα οδυνηρό και περιλαμβάνει φλεγμονή των αρθρώσεων, ειδικά εκείνων των μεγάλων ποδιών. Άτομα με εμπειρία ουρικής αρθρίτιδας πρήξιμο και ξαφνικές, σοβαρές επιθέσεις από πόνο.
Τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας εμφανίζονται όταν υπάρχει υπερβολικό ουρικό οξύ στο αίμα.
Το ουρικό οξύ είναι ένα απόβλητο προϊόν που παράγεται από τον οργανισμό. Σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να κρυσταλλωθεί και να κατατεθεί στις αρθρώσεις.
Είναι ενδιαφέρον ότι αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ουρικού οξέος στο αίμα και ως εκ τούτου να προστατεύσει από επιθέσεις ουρικής αρθρίτιδας.
Για παράδειγμα, μια μελέτη που περιλαμβάνει 1.387 άνδρες διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν την περισσότερη βιταμίνη C είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα από εκείνους που κατανάλωναν το λιγότερο.
Μια άλλη μελέτη παρακολούθησε 46.994 υγιείς άντρες πάνω από 20 χρόνια για να προσδιορίσει εάν η πρόσληψη βιταμίνης C συνδέεται με την ανάπτυξη ουρικής αρθρίτιδας. Διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έλαβαν συμπλήρωμα βιταμίνης C είχαν 44% χαμηλότερο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.
Επιπλέον, μια ανάλυση 13 μελετών διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C σε διάστημα 30 ημερών μειώνει σημαντικά το ουρικό οξύ στο αίμα, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.
Ενώ φαίνεται να υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της πρόσληψης βιταμίνης C και των ουρικών οξέων, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τις επιδράσεις της βιταμίνης C στην ουρική αρθρίτιδα.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα πλούσια σε βιταμίνη C έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα και χαμηλότερο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.

5. Βοηθά στην πρόληψη ανεπάρκειας σιδήρου
Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που έχει διάφορες λειτουργίες στο σώμα.
Είναι απαραίτητο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.
Τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της απορρόφησης του σιδήρου από τη διατροφή.
Η βιταμίνη C βοηθά στη μετατροπή του σιδήρου που απορροφάται ελάχιστα, όπως οι φυτικές πηγές σιδήρου, σε μια μορφή που είναι ευκολότερη στην απορρόφηση.
Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους ανθρώπους με δίαιτα χωρίς κρέας, καθώς το κρέας αποτελεί σημαντική πηγή σιδήρου.
Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση μόνο 100 mg βιταμίνης C μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση σιδήρου κατά 67% (19 Αξιόπιστη πηγή).
Ως αποτέλεσμα, η βιταμίνη C μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου αναιμίας μεταξύ των ανθρώπων που είναι επιρρεπείς σε ανεπάρκεια σιδήρου.
Σε μία μελέτη, 65 παιδιά με ήπια αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου έλαβαν συμπλήρωμα βιταμίνης C. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μόνο συμπλήρωμα βοήθησε στον έλεγχο της αναιμίας τους (20 Αξιόπιστη πηγή).
Εάν έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου, καταναλώνοντας περισσότερες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C ή παίρνοντας συμπλήρωμα βιταμίνης C μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των επιπέδων σιδήρου στο αίμα σας. 
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Η βιταμίνη C μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση του σίδηρου που απορροφάται ελάχιστα, όπως ο σίδηρος από πηγές χωρίς κρέας. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου.

6. Ενισχύει την ανοσία
Ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης C είναι να ενισχύσουν την ανοσία τους , καθώς η βιταμίνη C εμπλέκεται σε πολλά μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πρώτον, 
η βιταμίνη C βοηθά στην ενθάρρυνση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων γνωστών ως λεμφοκύτταρα και φαγοκύτταρα, τα οποία βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τη μόλυνση.
Δεύτερον,
η βιταμίνη C βοηθά αυτά τα λευκά αιμοσφαίρια να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά προστατεύοντάς τα από βλάβες από πιθανώς επιβλαβή μόρια, όπως οι ελεύθερες ρίζες.
Τρίτον, 
η βιταμίνη C αποτελεί ουσιαστικό μέρος του αμυντικού συστήματος του δέρματος. Μεταφέρεται ενεργά στο δέρμα, όπου μπορεί να λειτουργήσει ως αντιοξειδωτικό και να ενισχύσει τα φραγμούς του δέρματος ( 22 ).
Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η λήψη βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τον χρόνο επούλωσης του τραύματος (23 Έμπιστη πηγή, 24 Έμπιστη πηγή).
Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C έχουν συνδεθεί με κακές επιπτώσεις στην υγεία.
Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν πνευμονία τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης C και τα συμπληρώματα βιταμίνης C έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το χρόνο αποκατάστασης. 
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Η βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει την ανοσία, βοηθώντας τα λευκά αιμοσφαίρια να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά, ενισχύοντας το αμυντικό σας σύστημα και βοηθώντας τα πληγές να επουλωθούν γρηγορότερα.

7. Προστατεύει τη μνήμη και τη σκέψη σας καθώς γερνάτε
Η άνοια είναι ένας ευρύς όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει συμπτώματα κακής σκέψης και μνήμης.
Επηρεάζει πάνω από 35 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και συνήθως εμφανίζεται σε ηλικιωμένους.
Μελέτες υποδηλώνουν ότι το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή κοντά στον εγκέφαλο, τη σπονδυλική στήλη και τα νεύρα (γνωστά ως κεντρικό νευρικό σύστημα) μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας.
Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. 
Τα χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης έχουν συνδεθεί με μια μειωμένη ικανότητα σκέψης και θυμάμαι.
Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με άνοια μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα.
Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης C από τρόφιμα ή συμπληρώματα έχει αποδειχθεί ότι έχει προστατευτική επίδραση στη σκέψη και στη μνήμη καθώς μεγαλώνετε.
Τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσουν σε καταστάσεις όπως η άνοια εάν δεν έχετε αρκετή βιταμίνη C από τη διατροφή σας. Ωστόσο, απαιτούνται συμπληρωματικές μελέτες για την κατανόηση των επιπτώσεων των συμπληρωμάτων βιταμίνης C στην υγεία του νευρικού συστήματος.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο διαταραχών μνήμης και σκέψης, όπως η άνοια, ενώ η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης C από τρόφιμα και συμπληρώματα έχει αποδειχθεί ότι έχει προστατευτική επίδραση.


Ανεγνωρισμένα ισχυρισμοί σχετικά με τη βιταμίνη C
Ενώ η βιταμίνη C έχει πολλά επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη, έχει επίσης πολλούς αβάσιμους ισχυρισμούς που υποστηρίζονται είτε από αδύναμα στοιχεία είτε καθόλου αποδεικτικά στοιχεία.
Ακολουθούν ορισμένοι ισχυρισμοί που δεν έχουν προβληθεί σχετικά με τη βιταμίνη C:
Αποτρέπει το κοινό κρυολόγημα. Ενώ η βιταμίνη C φαίνεται να μειώνει τη σοβαρότητα των κρυολογήματος και το χρόνο αποκατάστασης κατά 8% στους ενήλικες και 14% στα παιδιά, δεν τους εμποδίζει ( 37 ).
Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Μια χούφτα μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη βιταμίνης C σε χαμηλότερο κίνδυνο για διάφορους καρκίνους. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η βιταμίνη C δεν επηρεάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου (38 Αξιόπιστη πηγή).
Προστατεύει από τις οφθαλμικές παθήσεις. Η βιταμίνη C έχει συνδεθεί με μειωμένους κινδύνους οφθαλμικών παθήσεων όπως ο καταρράκτης και ο ηλικιακός εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Ωστόσο, τα συμπληρώματα βιταμίνης C δεν έχουν καμία επίδραση ή μπορεί να προκαλέσουν βλάβη (39 Αξιόπιστη πηγή, 40 Αξιόπιστη πηγή, 41 Αξιόπιστη πηγή).
Μπορεί να θεραπεύσει τοξικότητα του μολύβδου Παρόλο που τα άτομα με οξεία τοξικότητα εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C, δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους που δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να θεραπεύσει την τοξικότητα του μολύβδου (42 Αξιόπιστη πηγή).
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Παρόλο που η βιταμίνη C έχει πολλά αποδεδειγμένα οφέλη, δεν έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει το κοινό κρυολόγημα, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, προστατεύει από οφθαλμικές παθήσεις ή μεταχειρίζεται τοξικότητα του μολύβδου.
Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που πρέπει να ληφθεί από τη διατροφή ή τα συμπληρώματα.
Έχει συνδεθεί με πολλά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, όπως η ενίσχυση των αντιοξειδωτικών επιπέδων, η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η προστασία από επιθέσεις ουρικής αρθρίτιδας, η βελτίωση της απορρόφησης σιδήρου, η ενίσχυση της ασυλίας και η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και άνοιας.
Συνολικά, τα συμπληρώματα με βιταμίνη C είναι ένας μεγάλος και απλός τρόπος για να αυξήσετε τη πρόσληψη βιταμίνης C, εάν αγωνίζεστε να πάρετε αρκετή ποσότητα από τη διατροφή σας.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου