ΜΕΝΟΥ ΔΙΚΟ ΜΟΥ

Σελίδες

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto 

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται,  τους Ενδοκρινολόγους, κρατώντας μια εξέταση αίματος ή και ένα υπερηχογράφημα, με τη διάγνωση «θυρεοειδίτιδα Hashimoto» ή «αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα».

Ο πρώτος που περιέγραψε τη φλεγμονή του θυρεοειδούς στο μικροσκόπιο  το 1912 ήταν ο Ιάπωνας  Ιατρός: Hakaru Hashimoto, γι αυτό και ονομάστηκε έτσι. Λέγεται ακόμα και χρόνια Λεμφοκυτταρική Θυρεοειδίτιδα.









Ποια είναι αυτή η «επώνυμη» πάθηση;

Πού οφείλεται;

Πόσο σοβαρή είναι;

Είναι πράγματι τόσο συχνή;

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι πάθηση που ανήκει σε μια μεγάλη κατηγορία νοσημάτων που λέγονται αυτοάνοσα νοσήματα.
Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό (που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού) λειτουργεί λαθεμένα με αποτέλεσμα, να επιτίθεται στο θυρεοειδή αδένα, θεωρώντας  τον εχθρικό εισβολέα προκαλώντας έτσι ανεπάρκεια των θυρεοειδικών ορμονών (υποθυρεοειδισμός).
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα όργανο που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμάται.
Ο θυρεοειδής αδένας είναι μέρος του ενδοκρινικού συστήματος, το οποίο παράγει ορμόνες που συντονίζουν πολλές από τις δραστηριότητες του οργανισμού σας.
Οι ορμόνες που εκκρίνει  έχουν άμεση επίδραση στην καρδιά και στο κυκλοφορικό μας σύστημα. Επηρεάζουν την ανάπτυξη του σώματος, την  πίεση, το σφυγμό, το μεταβολισμό του λίπους και του σακχάρου όπως επίσης και τη θερμοκρασία του σώματός μας.
Χωρίς τις ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής δε θα μπορούσαμε να ζήσουμε.


Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο διαπιστώνεται εύκολα. Τα αυξημένα αντισώματα είναι η κυριότερη μέθοδος διάγνωσης. Η τυπική μορφή της χαρακτηρίζεται από μικρή έως και πολύ μεγάλη διόγκωση του θυρεοειδούς που έχει πολύ σκληρότερη σύσταση από ένα φυσιολογικό αδένα, φυσιολογικές ή χαμηλές τιμές θυροξίνης (T4) και τριϊωδοθυρονίνης (Τ3), υψηλή ή φυσιολογική ή λίγο αυξημένη TSH, αύξηση των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων κατά της υπεροξειδάσης (anti-ΤΡΟ) και κατά της θυρεοσφαιρίνης (anti-TG).

Το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς επίσης βοηθάει στη διάγνωση της νόσου Χασιμότο, γιατί μπορεί πολύ νωρίς να δείξει αρχόμενη διαταραχή στο μέγεθος και τη σύσταση του θυρεοειδούς αδένα, να δείξει δηλαδή διόγκωση, ανομοιογένεια, υποηχωγένεια, όζους καθώς και αυξημένη αγγείωση του αδένα
Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι λοιπόν πολυποίκιλα.
Συχνά δεν επηρεάζουν μόνο το σώμα άλλα και την ψυχολογία μας.
Μερικοί άνθρωποι έχουν πρησμένο λαιμό (σύμπτωμα γνωστό και ως βρογχοκήλη).
Άλλα συμπτώματα είναι η κόπωση, η αύξηση του βάρους, οι ορμονικές ανισορροπίες, πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις, κρύα χέρια και πόδια, ξηροδερμία, υπερβολική απώλεια μαλλιών, δυσκοιλιότητα, βραχνάδα, κατάθλιψη κ.τ.λ.
Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι 10-15 φορές συχνότερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και η μέση ηλικία εμφάνισης είναι τα 30-50 έτη.
Τα ζητήματα συνήθως υποχωρούν με τη λήψη ορμονών.
Μπορούμε να βοηθηθούμε με την μέθοδο του βιοσυντονισμού αντιμετωπίζοντας την θυρεοειδίτιδα Χασιμότο  βρίσκοντας την αιτία της πάθησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου