Ακριβώς όπως οι ηθοποιοί φορούσαν μάσκες
στο αρχαίο ελληνικό θέατρο για να μεταμορφωθούν σε διαφορετικούς χαρακτήρες και
ρόλους, φοράμε «μάσκες», με μεταφορική έννοια, για να κρύψουμε τους αληθινούς
εαυτούς μας, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.
Ξεχωρίζουμε φορώντας μάσκες
Ξεγελάμε τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας, ακόμη και τους αγαπημένους μας, με τις διάφορες μάσκες που φοράμε. Τις περισσότερες φορές, αποφεύγουμε να εκφράζουμε ποιοι είμαστε πραγματικά και τι πραγματικά πιστεύουμε, επειδή θέλουμε να ταιριάξουμε, να λάβουμε έγκριση και κυρίως, να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις συγκρούσεις.
Φορούμε μάσκες για να βγάλουμε την εντύπωση ή την ψευδαίσθηση μιας
πιο «τέλειας ζωής» - έχοντας τη σωστή δουλειά ή το επάγγελμα, το σωστό
αυτοκίνητο, το σωστό σπίτι, τον σωστό σύζυγο ή σύντροφο, το σωστό ρούχο και
ούτω καθεξής.
Κρυβόμαστε πίσω από ετικέτες, τίτλους και χρήματα.
Η πραγματική μας ταυτότητα καλύπτεται από την ψευδή ταυτότητα των περιουσιών μας, των ρόλων, των ενεργειών και των λέξεων μας.
Το εγώ μας, μας
παγιδεύει σε αυτόν τον τεχνητά οργανωμένο κόσμο, όλα από την αντιληπτή ανάγκη
μας για αποδοχή.
Μερικοί από εμάς φορούν μάσκες μεγαλείου, ενώ, αντίθετα, άλλοι φορούν πολύ απλές μάσκες, φοβούνται να εκφραστούν, φοβούνται την κρίση και πιθανή απόρριψη από άλλους.
Φοράμε μάσκες γιατί φοβόμαστε ότι άλλοι θα δουν ποιοι είμαστε πραγματικά. Πρέπει να προστατευθούμε από την κρίση και τη συναισθηματική τους επίθεση, φοβούμενοι ότι θα εκθέσουμε τις αδυναμίες μας, φοβούμενοι ότι δεν θα είμαστε αρκετά καλοί, φοβούμενοι ότι δεν θα ανήκουμε.
Συνήθως, οι άντρες έχουν μάθει να κρύβουν τις αδυναμίες και τα συναισθήματά τους και στη θέση τους, έχουν μάθει να ενεργούν «δυνατοί», συνεχώς βάζοντας έναν αέρα εμπιστοσύνης.
Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες έχουν ρυθμιστεί να κρύβουν τις δυνάμεις τους, να ενεργούν γλυκά, και να φαίνονται σχετικά αβοήθητες, και εξίσου, μη απειλητικές.
Όπως και οι ηθοποιοί της ελληνικής σκηνής, όλοι προσπαθούμε να
διασκεδάσουμε και να ευχαριστήσουμε το κοινό, που ανησυχούμε για την «σωστή»
εμφάνιση, τις «σωστές» γραμμές και μετά
την πτώση της κουρτίνας, την «σωστή» κριτική της απόδοσής μας.
Γιατί πρέπει να ρίξετε τις μάσκες σας;
Όσο περισσότερο φοράμε αυτές τις μάσκες και παίζουμε τον ρόλο κάποιου άλλου, τόσο πιο μακριά είμαστε από τους αυθεντικούς μας εαυτούς.
Χάνουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας όταν αφήνουμε
τους άλλους να καθορίσουν ποιοι θα πρέπει να είμαστε. Δεσμευμένοι από τις
απόψεις των άλλων, χάνουμε τις δικές μας σκέψεις και αρχίζουμε να μαντεύουμε
τον εαυτό μας.
Ρωτάμε τους άλλους ποιον ρόλο πρέπει να παίξουμε και πως πρέπει να μιλήσουμε, θέλουμε να συμμορφωθούμε, προσπαθώντας σκληρά να τους ευχαριστήσουμε.
Σύντομα, οι σχέσεις μας υποφέρουν.
Η ζωή παύει να ρέει ελεύθερα μέσα μας, και ως εκ τούτου, γινόμαστε όλο και πιο απογοητευμένοι, αγχωμένοι, άρρωστοι και καταθλιπτικοί.
Δεν αργεί να έρθει η εξάντληση.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι βλέπουν την κατάθλιψη ως την κατάσταση του διαχωρισμού από τον αληθινό μας εαυτό.
Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, φτάνουν σε ένα σημείο αιχμής, ειδικά γύρω από τη μέση ζωή, όταν ξυπνούν και αναρωτιούνται την υπαρξιακή ερώτηση:
"Ποιος είμαι;"
Ξέρουν ότι θέλουν να ζήσουν πιο αυθεντικά, να ζήσουν με περισσότερη σημασία. Στην πραγματικότητα, αρχίζουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να τραβήξουν τη γραμμή στην άμμο, να αφαιρέσουν τις μάσκες τους και να πουν:
"Αυτό είμαι."
Μπορεί να χρειαστεί χρόνος. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εμπειρίες που αλλάζουν τη ζωή για να σας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσετε ότι είναι ώρα να αφαιρέσετε τη μάσκα σας. Αφού φοράτε τόσες πολλές διαφορετικές μάσκες για τόσα χρόνια, δεν είναι εύκολο να συνδεθείτε με τον αληθινό εαυτό σας και κυρίως, να εκφράσετε τον αληθινό εαυτό σας, στη συντροφιά των άλλων.
Μπορεί να χρειαστεί συνεχής προσπάθεια για να θεραπεύσετε τα προηγούμενα δράματα και τα τραύματά σας έως ότου είστε έτοιμοι να προχωρήσετε, χωρίς μάσκα - για να ζήσετε πιο αυθεντικά και με βαθύτερο νόημα.
Όπως συνέστησε με σύνεση ο Αριστοτέλης:
«Το να γνωρίζεις τον εαυτό σου είναι η αρχή κάθε σοφίας»
Γνωρίζοντας τους εαυτούς μας, κατανοώντας τα βαθύτερα κίνητρά μας, τη φωτεινή πλευρά μας, καθώς και τη σκοτεινή πλευρά μας, μπορεί να μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε για να εκφράσουμε τον εαυτό μας αυθεντικά και να ζήσουμε με νόημα.
Δεν νομίζετε ότι ήρθε καιρός να αφαιρέσετε τις μάσκες που φοράτε για τόσο καιρό και να συνδεθείτε πιο αυθεντικά - πρώτα με τον εαυτό σας και μετά με άλλους;
Elaine Dundon
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου